Szkodliwość cukru
Obecnie bardzo dużo mówi się o szkodliwości cukru. Mimo to, nikt nie zabrania produkowania go, sprzedawania i dodawania do artykułów spożywczych. Cukier jest nam potrzebny, ale nie w takich ilościach w jakich go pochłaniamy. Częściowo robimy to nieświadomie, ponieważ nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on właściwie we wszystkim. Dzienna dawka cukru jakiej naprawdę potrzebuje nasz organizm to nie więcej niż 7g. W rzeczywistości, przeciętnie każdego dnia dostarczamy mu kilkakrotnie więcej, bo aż 7 łyżek. Cukier jest naturalnym narkotykiem dla mózgu. Pod jego wpływem, mózg wytwarza więcej endorfin, czyli substancji odpowiedzialnych za podwyższenie nastroju. Właśnie dlatego odczuwamy błogość zadowolenie i szczęście, gdy mamy w ustach ulubiony cukierek, kawałek wyśmienitej czekolady, kawałek ulubionego ciasta, tortu czy chałwy. Dostarczycielami ogromnej ilości niezdrowego bo sztucznego cukru są napoje i soki. Producenci przesładzają bardzo wiele produktów.
Cukier sypany jest prawie do wszystkiego i to w zastraszających ilościach. Nadwagę, otyłość i cukrzycę funduje nam głównie cukier biały. Jest to sztuczny produkt wytwarzany w laboratoriach. Zdrowszy jest cukier obecny w owocach i warzywach zwany fruktozą. Słodki smak jest tym, którego najbardziej pożądamy. Smaki słony, kwaśny i gorzki nie są już tak kochane przez nasz mózg. Od cukru można się uzależnić. Nałóg jedzenia słodyczy jest udziałem większości z nas. Jego objawem jest brak umiejętności powstrzymania się od sięgania po kolejne kawałki czekolady, cukierki czy galaretki i jedzenie ich tak długo aż się skończą. Im więcej spożywamy cukru, tym nasz mózg bardziej dopomina się o ten składnik.
Szkodliwość alkoholu
Szkodliwości alkoholu nie trzeba nikomu tłumaczyć ani udowadniać. Oczywiście, szkodliwe nie jest picie zwane okazjonalnym. Toasty podczas uroczystości nikomu nie szkodzą. Problem w tym, że spora grupa ludzi używa alkoholu nie tylko okazjonalnie. Alkohol znieczula ból powodowany przez negatywne emocje. Ponadto dodaje śmiałości i podnosi wiarę w siebie. Początki przygody z alkoholem często są pozytywne i wydają się wręcz zbawienne. Alkohol jest narkotykiem, od którego uzależnia się około 20% pijących. Walka z nałogiem picia jest długa, trudna i ciężka. Alkoholikiem jest się do końca życia, a warunkiem powrotu do trzeźwości jest całkowita abstynencja. Szkodliwy, uzależniający i czasami śmiertelny alkohol jest ogólnie dostępny. Sprzedaje się go w sklepach z żywnością i nikt nie protestuje. Nie ma zakazów produkcji wysokoprocentowych trunków, sprzedaży ich i picia. Prawda jest taka, że uzależnić można się nie tylko poprawiając sobie nastrój wódką lub koniakiem, ale również pijąc duże ilości wina czy piwa.
Szkodliwość tytoniu
Szkodliwość tytoniu jest najmniej widoczna. Trochę podobnie jak w przypadku cukru, szkodliwego działania tytoniu nie widać na pierwszy rzut oka. Tytoń jest szkodliwy, ponieważ zawiera nikotynę, która uzależnia. To właśnie ona sprawia, że po papierosie człowiek czuje się zrelaksowany, spokojniejszy i wyluzowany. Regularne palenie tytoniu sprawia, że w płucach osadzają się szkodliwe produkty spalania. To z kolei prowadzi często do zachorowań na nowotwory płuc. Opakowania papierosów opatrzone są informacjami i zdjęciami, które mają zniechęcać do sięgania po tytoń. Trudno powiedzieć, czy zabiegi te dają jakieś oczekiwane efekty. Ogólnie, dzisiejszy świat inaczej podchodzi do palenia papierosów niż kilkanaście lat temu. W miejscach publicznych praktycznie nie wolno palić. Nie wolno, ponieważ bierne palenie osób siedzących w pobliżu też nie sprzyja ich zdrowiu. Szkodliwe i uzależniające papierosy produkowane są bez żadnych ograniczeń. Po uzyskaniu koncesji można sprzedawać je w sklepie z żywnością, w kąciku z prasą czy na stacji paliw.
Szkodliwość cukru, alkoholu i papierosów, a szkodliwość konopi.
Konopie użytkowane rzadko i w minimalnych ilościach są tak samo niegroźne dla zdrowia, jak dostarczana organizmowi ilość cukru nie przekraczająca 7g dziennie, jak pity z rzadka i okazjonalnie alkohol i jak palone okazjonalnie papierosy. Wytwarzana z konopi marihuana, podobnie jak cukier, tytoń i alkohol zaczyna szkodzić, gdy używana jest nadmiernie i regularnie służy poprawie samopoczucia i nastroju. Marihuana jest miękkim narkotykiem, ponieważ zawiera odurzający związek chemiczny noszący nazwę THC. Na uzależnienie od marihuany cierpi 10% użytkowników. Są to głównie osoby młode, które nie nauczyły się inaczej zarządzać własnymi emocjami, jak przy pomocy narkotyku.
- Porady i ciekawostki(247)
- Prawo i legalizacja(74)
- Nasiona i odmiany(92)
- Aktualności(178)
- Odżywianie(17)
- Zdrowie(95)
- Nauka(62)
Tadek
Co tu w ogóle porównywać, 3:0 dla konopi :P
Solar
To dawka, a nie substancja jest trucizną
trawka420
nawet woda w duzych ilosciach jest szkodliwa