Obok niespotykanych właściwości leczniczych medycznej marihuany oraz nieskończenie szerokiego zastosowania konopi w większości gałęzi przemysłu kolejnym ewenementem jest żywność z konopi siewnych. Jedzenie z konopi to źródło wszystkich niezbędnych nam do życia substancji. Ich zawartość i stężenie są także niespotykanie wysokie, nie bez powodu konopie określa się mianem superfood.
Konopie w polskiej kuchni były od zawsze
Nasi dziadkowie znali konopie doskonale, rosły na polach uprawnych obok lnu czy rzepaku, a także na dziko. Jedna z pierwszych wzmianek o konopiach w polskojęzycznej literaturze, pochodząca z XVII wieku wyszła spod pióra Syreniusza. Określała konopie, jako, roślinę która „głowę parami goręcymi napełnia…”. Kiedyś nie było wiadomo, co dokładnie zawierały nasiona konopi, przypisywano im jednak lecznicze właściwości i podawano szczególnie chorym i wycieńczonym.
- Odżywianie(17)
- Nauka(61)
- Zdrowie(95)
- Nasiona i odmiany(90)
- Prawo i legalizacja(67)
- Porady i ciekawostki(242)
- Aktualności(175)